Undervurdér aldrig betydningen af godt foder..

Jeg har arbejdet med min unge Maggi (aka nullerdutten) lige siden jeg købte hende hjem som skind og ben da hun var 1 år.

Jeg sørgede for at hun fik alt hvad hun havde brug for – fik ordnet hove, tænder, vaccination, godt foder.. og jeg har trænet, trænet og træææænet.

Men her, året hvor hun fyldte 4, var hun stadig af og til voldsom. Hun kunne finde på at true voldsomt, både med truende bagben og tænder, ørerne tilbage og viften med halen. Og hun kunne brase ind i mig og var ekstremt stærk og svær at håndtere i nogle situationer.

Hele tiden har jeg været opmærksom på at give hende gode oplevelser. At holde kravene på et minimum, og tage ny læring med små steps. Og jeg har hele tiden tænkt, at det også var de dårlige oplevelser hun har med sig, der var den primære årsag til hendes adfærd.

Hun var hele tiden stresset. Ikke stresset som i, at hun blev bange for noget – faktisk ænsede hun slet ikke sine omgivelser det meste af tiden. Men stresset “oppe i hovedet”. Jeg blev klar over, at hendes adfærd ikke kun skyldtes hendes tidligere dårlige oplevelser, der måtte være noget mere på spil.

Jeg tænkte mavesår – eller måske noget med nerverne? Eller ondt i kroppen et eller andet sted? Jeg har aldrig stået med en hest før, hvor jeg ikke med tid, træning og tålmodighed kunne lykkes med træningen.

Til hendes seneste dyrlæge-undersøgelse afslog dyrlægen, at det var mavesår. Han foreslog at jeg prøvede med et tilskud til at sænke hendes stress-niveau. Jeg var naturligvis helt klar på, at forsøge mig med tilskud, men tænkte også at manglen på samme jo umuligt kunne tilskrives hele årsagen til hendes til tider voldsomme adfærd.

Jeg tog ind til Miljøfoder i Viborg hvor jeg som regel køber foder til mine heste. Her snakkede jeg med Pernille, som gav mig en grundig vejledning ud fra det jeg fortalte om Maggi. Hun kunne komme med flere løsninger, og hjalp med at vælge den løsning der gav bedst mening og som skulle kunne hjælpe min unghest. (På det tidspunkt var jeg klar på hvad som helst, men troede nok ikke helt på at et tilskud i sig selv kunne løse problemet)

Jeg købte et tilskud af e-vitamin og selen, primært for at styrke og beskytte hendes muskler, som har tendens til at være konstant spændte/hårde.

Derudover købte jeg et tilskud af Brogaardens VetroCalm growing.

Tilskuddene har jeg udfodret i de små mængder der anbefales i hendes almindelige krybbefoder.

Jeg kunne allerede efter en lille uges tid mærke en positiv forandring hos Maggi. Hun blev mindre anmassende, og lyttede bedre til mine signaler.

Her godt en måned efter vi startede på tilskuddene, er hun en komplet anden hest at have med at gøre. Hun står roligt og afslappet på staldgangen, jeg kan trække ture med hende og longere hende på banen uden at hun så meget som rynker på mulen. Hun lytter til mine mindste vink, og er rigtig fin og nem at kommunikere med.

Jeg er lettet over, at al den træning jeg igennem tiden har praktiseret faktisk har båret frugt, trods hendes udfordringer – og ikke mindst lettet over, at løsningen var noget så enkelt som fodertilskud (jeg var ellers indstillet på at skulle bruge formuer på dyrlægeundersøgelser og behandlinger.. nu kan jeg bruge pengene på en sadelmager i stedet – yay!)

Jeg fortsætter med tilskuddene en periode, og får rådgivning til at få lagt en foderplan der tager bedre højde for hendes behov.  Og så vil jeg være meget opmærksom på, om hun ændrer adfærd, og om der er behov for tilskud eller ændringer fremadrettet.

Så – lige et godt råd til dig; Sørg for at holde øje med, om din hest er dækket korrekt ind med vitaminer og mineraler (ja, også selvom din hest får et rigtig godt foder tilrettelagt ud fra solid rådgivning). Og sørg for at få hjælp fra din dyrlæge og de dygtige fagpersoner der har styr på det dér med foder og tilskud.

De bedste hilsner

Lisette Norah

Hvis du vil vide mere om de nævnte produkter, kan du se mere via links herunder ->

Horselux e-vitamin med selen, magnesium og aminosyrer: https://miljoefoder.dk/horselux-tilskudsprodukter/horselux-e-vit.html

Brogaardens VetroCalm growing:  https://www.brogaarden.eu/Da/Webshop/Alle-produkter/Hest/Tilskud/VetroCalm-Growing-300g#.Wzt24lI62Ho

Produkterne kan købes hos Miljøfoder (som i øvrigt har masser af andre lækre sager til din hest og dig – alt fra foder til et stort udvalg i rideudstyr) -> https://miljoefoder.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *