Sådan forfiner du dine signaler

Indimellem bruger vi ryttere lidt mere pres, end vi egentlig bryder os om, fordi vi ikke føler vi kan trænge igennem til hesten. Og i virkeligheden ønsker vi bare at kunne kommunikere med lette, bløde signaler.

Den gode nyhed er, at det sagtens kan lade sig gøre. Altså, at kommunikere med lette og bløde signaler.

Men det kræver først og fremmest, at hesten ved hvad signalet betyder.

Derfor må vi starte med at time vores signaler korrekt!

 

Her et eksempel på stop-signalet: 

sig en stop-lyd (en lyd som du har tænkt dig at bruge fremadrettet – f.eks. “prrr”, eller “stååå”.. eller….)

Tag lige efter et pres i tøjler/grime.

Hvis ikke hesten reagerer, skruer du op for presset, og “dutter” eventuelt hesten på bringen.

Lige i det sekund – og jeg mener virkelig lige i det sekund – hesten tager farten af, slipper vi presset HELT. Sådan at der er tydelig forskel at mærke for hesten.

Gentag øvelsen, og være sikker på, at du ikke tager mere pres, end hvad nødvendigt er. Det vil sige, at hvis hesten allerede standser, når du tager et let pres, ja, så er det der du slipper presset helt.

Det virker, fordi hesten er motiveret for at slippe for pres. Så, hvis den oplever at den kan kontrollere, hvornår presset skal standse – så vil den udvise den adfærd, der fik presset til at standse sidst.

Det, at vi slipper presset kaldes for negativ forstærkning – et begreb der desværre ofte misforståes for at være negativt. Men i ordet “negativ” ligger blot, at vi minusser/trækker fra – altså fjerner noget (som her er et signal til stop) hvilket er udelukkende positivt for hesten.

Når vi på denne måde er tydelige i, hvad vi gerne vil have hesten til at gøre, skaber vi forudsigelighed og tryghed for hesten.

Når du bruger et lyd-signal lige før du tager presset, vil hesten efterhånden associere lyden med det taktile stop-signal. Og så vil du kunne standse din hest blot ved hjælp af lyden – smart 🙂

Det vi blot skal huske på er, at lydsignalet aldrig vil være stærkere end det taktile signal, det er bundet op på. Så hvis hesten ikke reagerer på lydsignalet, så er det vigtigt at du husker også at bruge dit taktile signal – men kun med det allernødvendigste pres, så vi holder den fine kontakt.

Du kan indlære alle signaler således, og få en hest der drejer, standser og går frem for fjerlette signaler – og dét er top lækkert <3

Ha´ det skønt 🙂

De bedste hilsner

Lisette Norah

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *