Opnå mere flow, blødhed og fokus..

Noget af det bedste jeg ved er, at mærke at jeg har en god forbindelse til hesten; jeg oplever at hesten lytter til mit mindste vink, er blød og balanceret. En følelse man kan blive helt høj (og afhængig) af.

Selvom hesten er veltrænet og kender signalerne, er det dog ikke en selvfølge at denne gode forbindelse opstår – men der er nogle konkrete værktøjer, du kan tage i brug for at skabe den:

Brug markører

Jeg er stor tilhænger af, at bruge kegler, bomme, eller hvad som helst andet, der kan bruges til at sætte op hvor jeg eller min elev rider, og du kan anvende markørerne på ligeså forskellig vis, som du har fantasi til.

Du kan lave “smalle stier” med to bomme, hvor du skal ride imellem de to, hvilket hjælper hesten til at balancere sig i forparten, og dermed i hele kroppen.

Du kan lave “porte” med to kegler, du skal ride imellem. “Portene” kan være steder, hvor du beder hesten om længere skridt, mere fart, mindre fart, en parade – eller hvad der nu er brug for at træne. De kan også bare være med til holde hesten lige, idet du skal sigte efter at ride lige igennem portene.

Der kan evt. laves tre porte – én i hver ende af banen, og én på midten – og så kan der rides ottetaller igennem portene, gerne med en halvparade i porten på midten.

Kegler der sættes i en firkant kan hjælpe dig til at holde fokus på at ligeudrette hesten også i drejene, og det bliver tydeligt hvor hesten er mest udfordret, og dermed tydeligt, hvad i har brug for at træne mere. Ligeledes skaber det en større kropsbevidsthed for dig som rytter, da du nødvendigvis skal være præcis i dine signaler og balanceret i din krop, for at få hesten omkring markørerne uden at miste takt og flow.

Markører kan ligeledes være en stor hjælp i bomarbejde og springning, for at hjælpe hesten til at komme lige hen til og over springet.

Markørerne er også meget hjælpsomme at bruge i longearbejde, eller andet jordarbejde, så det er nemmere for dig at holde fokus på din egen – og dermed hestens – retning.

kongo

Det bløde blik

Prøv at du ser hen imod en ting på en “uanstrengt” måde, hvor du stadig kan ane omgivelserne omkring. Ingen spændinger, ingen “stirren” og ingen “kniben sammen”, men bare se hen på en ting og hold fokus der. Det kræver muligvis lidt træning, men du ved sikkert hvad jeg mener, når du har forsøgt dig et par gange.

Det bløde blik, vil hjælpe dig til at rette din krop op og frem i den retning du gerne vil – og oftest vil du opleve, at din hest bliver nemmere at styre rundt. Det er naturligvis oplagt at have de førnævnte markører tilgængelig, så der er noget at rette blikket mod – de hjælper også til at minde dig om, at opretholde det bløde blik og dit fokus.

Når du er blød i blikket, hjælper det også din krop til at slappe bedre af – og det smitter af på din hest, som også bliver mere blød at være på.

Vær kreativ..

Når du rider rundt på banen, kan det være en stor hjælp at give markørerne en betydning. F.eks. en port hvor du skal bede hesten om en halvparade, mere fremaddrift eller noget helt tredje. Øv det, der er brug for. Er det svært at styre hesten rundt på en volte, så lav markører du kan se efter og så fremdeles.

Sæt små opgaver for dig selv – for eksempel et stykke imellem to markører hvor du skal have fokus på din vejrtrækning, have fokus på at holde din krop lige og mærke lige meget vægt i hver stigbøjle – eller hvad det nu er, der er brug for hos dig og din hest.

plet1

Træk vejret!

Det lyder nok ret banalt – men sandheden er, at vi ofte kan glemme at trække vejret – sådan rigtig trække vejret. Især hvis hesten er lidt på dupperne, hvis vi har for meget fokus på én ting, eller hvis vi forstyrres i træningen.

Brug lidt tid på at få styr på vejrtrækningen. Du kan forestille dig, at du skal fylde hele maven op med luft, og først når maven er helt fyldt op, puster du langsomt ud igen.

Hvis du oplever at det hele bliver “hektisk” og at det bliver ubehageligt at sidde på hesten – så forsøg dig med et par dybe vejrtrækninger, og find forbindelsen til din egen krop. Jo bedre du bliver til at trække vejret, des roligere bliver hesten.

Tænk positivt.

En sidste ting, som jeg mener også er vigtig, er at tænke positivt. “hvad nu hvis…” – tanker bliver parkeret udenfor banen, og erstattes af tanker om hvad du gerne vil. Det kan være helt konkret “nu rider jeg ned af langsiden”, der kan også kobles følelser eller fornemmelser på: “En blød trav” og lignende – alt afhængig af, hvad det er du gerne vil opnå.

Når du bliver rigtig skarp til at implementere metoderne i praksis, vil du opleve mere flow, harmoni og blødhed i træningen af din hest 🙂

Rigtig god træning til dig og din hest 🙂

//Lisette Norah

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *