Mere harmoni i samarbejdet med din hest – del 4.

4. søndag i advent. 

Så blev det 4. søndag i advent, og i dette afsnit skal vi omkring hvordan du aflæser din hest, og spotter evt. mistrivsel.

Første søndag i advent var emnet hestens naturlige adfærd – hvis ikke du har læst indlægget, kan du finde det lige her:

Mere harmoni i samarbejdet med din hest – del 1.

Anden søndag i advent var emnet den læringsteoretiske del, der omhandler at træne hesten til at udvise mere af en given adfærd – hvis ikke du fik læst det indlæg, kan du finde det her: http://lisettenorah.dk/mere-harmoni-i-samarbejdet-med-din-hest-del-2/

Tredje søndag i advent handlede om den læringsteoretiske del, der omhandler at vænne hesten til forskellige ting – du kan finde det her: http://lisettenorah.dk/mere-harmoni-i-samarbejdet-med-din-hest-del-3/

Èn ting er at have styr på den teoretiske del af hestetræning – men uden indføling og evne til at aflæse, hvordan hesten har det, er det svært at tilpasse træningen til det behov, den enkelte hest har. I det følgende får du nogle konkrete ting, du kan have med i overvejelserne, når du skal vurdere hvordan din hest har det i træningen – men også generelt..

Forebyg..

Det er altid bedre at forebygge, end at reparere, så det er en stor fordel at sørge for, at hesten bliver passet med smed, hestetandlæge og dyrlægebesøg, at den får det foder og de tilskud der passer til dens behov, og tjekkes, samt ved behov behandles, for orm flere gange årligt. I det hele taget er det en god ide at være kritisk når du vælger fagperson – jeg vælger altid fagpersoner jeg føler er bedst til at hjælpe og rådgive, og som kan forklare hvorfor og hvordan.

En anden vigtig ting er, at sørge for, at sadel, bid og øvrigt udstyr er tilpasset dig og din hest – ikke alene kan det blive dyrt i regninger, til den behandler der skal ud og rette op på evt. skævheder og ømheder forårsaget af en dårligt tilpasset sadel – det kræver også genoptræning og ikke mindst bliver hesten udsat for unødig smerte. Dårligt tilpasset udstyr begrænser også hesten i forhold til at gøre det, vi beder den om, da dens krop har ringere arbejdsbetingelser. Når vi ved at hesten har det godt i sin krop og at udstyret passer, kan vi med god samvittighed træne hesten. Ligeledes får vi også en mere rent billede af, hvordan hesten tager imod træningen. En hest der har det godt i sin krop, tager bedre imod læring og ikke mindst, bruger den sin krop sundere.

Det kan også være hjælpsomt at se på hvilket miljø hesten bor i – og om det er optimalt. Jeg vægter f.eks. foldtid, godt stråfoder ad libitum, en harmonisk flok og rolig og fornuftig håndtering af hestene højt, og ikke mindst muligheden for at medbringe eget krybbefoder, så jeg kan styre præcist hvad min hest får af tilskud, vitaminer, mineraler og huldgivende (udover stråfoderet).

Stress hos hesten.

I første afsnit var jeg kort omkring stress hos heste, og vil blot her nævne, at der er mange ting, der kan stresse hesten i det omgivende miljø. Vi bør altid stile efter at træne med et lavt stressniveau (hvilket du kan læse mere om i del 2 og 3), men udover træningen, er der også andre ting der kan stresse. Blandt andet social isolation og for lidt fold tid og dermed for lidt mulighed for at udvise naturlig adfærd. Dårlig håndtering af hestene, disharmoni i flokken, mange events/stævner hvor hesten er højt i stressniveau er også med til at stresse hesten – og jeg kunne blive ved.

Sådan spotter du mistrivsel hos hesten

En anden ting der virkelig kan stresse hesten, er hvis den har ondt eller føler ubehag i øvrigt. Der er flere indikatorer på, at din hest mistrives, og det er forskelligt hvor tydeligt hesten viser det.

Det kan blandt andet vise sig ved, at hesten er “nedstemt”, udviser en ændring i adfærd, ikke spiser optimalt, ikke yder optimalt i træningen, den kan have øget temperatur og være hævet og/eller varm.

Tag dig tid til at kigge på din hest, hvor den er uden rytter og kan bevæge sig frit, f.eks. i en løs longe. Se efter at hesten takter rent, om den “træder igennem” eller korter sine skridt, om den virker blød og smidig i sine bevægelser, eller “hakkende og stiv” og se hvad den siger til, når du beder om øget tempo – måske ligger den ører, bukker/sparker eller lignende, hvilket kan være en indikator på, at hesten er generet af et eller andet.

Hvis hesten i håndtering udviser en uønsket adfærd, bør du også være nysgerrig på, om der er noget der generer den. Bliver den “sur” når du kommer med sadlen? Når du ligger sadlen på og spænder gjorden? Står hesten ikke stille, når du skal op på den? Udviser hesten uønsket adfærd i træningen og er det værre i nogle situationer end andre?

Lær hestens “pain face” at kende..

pain-face-mila

Du har måske før hørt udtrykket “equine pain face”, som er en “guide” skabt af forsker Karina Bech Gleerup – jeg synes den er vigtig at nævne i denne forbindelse.

Når hesten føler ubehag og/eller smerte, udviser den som regel flere af følgende udtryk i sin ansigtsmimik:

  • sænkede ører – afstanden mellem ørernes base bliver større.
  • sammentrækning af musklen over øjet.
  • Øjne der stirrer anspændt.
  • Sammentrækning af ansigts musklerne.
  • Udvidede næsebor (udvidede fra midten og ud)
  • Mulens form er kantet med sammenpressede læber og en flad hage.

Bemærk generelt hvilken adfærd din hest udviser, og når du ved at hesten har det godt i sin krop og udstyret passer, kan du se på, om der er noget i håndteringen og træningen, hesten frustreres af – og dermed har du rig mulighed for, at se på, hvor der skal laves nogle ændringer. Husk igen på, at hesten hverken er fræk eller forsøger at rende om hjørner med dig – den reagerer rent instinktivt på sine omgivelser.

Når vi formår at aflæse hvordan hesten har det, og er opmærksom på at gøre det, der skal til for at skabe de bedste betingelser for at vores heste har det godt, bidrager det i høj grad til det harmoniske og tillidsfulde samarbejde med hesten.

Mit håb er, at du har fået en masse godt med fra denne adventskalender, som du har lyst til at tage i brug når du tilbringer tid sammen med din hest – og ikke mindst ønsker jeg, at du og din hest oplever masser af dejlige timer sammen med endnu mere harmoni og tillid fremadrettet.

Rigtig glædelig jul <3

//Lisette Norah

psst.. vil du vide, hvordan du sænker dit og hestens stressniveau? så er der en gratis e-bog til dig lige her: 

http://lisettenorah.dk/gratis-e-bog-saenk-dit-og-hestens-stressniveau/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *