Løber din hest om hjørner med dig?

Heste og ponyer kan i nogle tilfælde virke til at være ret udspekulerede, frække, ude på at bestemme – og hvad man nu ellers kan have oplevelsen af. Et typisk og velkendt eksempel er den lille runde pony, der snupper tøjlen, og tøffer hen til nærmeste tot græs, uden at tage sig det mindste af den stakkels lille rytter, der febrilsk forsøger at hive hestens hoved op med tøjlen. Dét er godt nok en fræk pony!

Det kan i hvert fald godt virke sådan.

dsc_0023

Sandheden er imidlertid, at heste og ponyer slet ikke har det center i hjernen (som hos mennesker sidder i frontallapperne) der skal til, for at kunne snyde, regne ud, være frække, planlægge, konsekvensberegne – eller, med ét ord: ræsonnere.

Hestens adfærd udspringer ene og alene ud fra dens naturlige instinkter;

  •  Formering – hvilket jo især gælder hopper og hingste.
  • Flugtinstinkt – som er det der gør, at hesten forsøger at slippe væk på den ene eller anden måde, når noget er farligt.
  • Flokinstinkt – som gør, at hesten helst befinder sig sammen med sin flok, simpelthen fordi det rent instinktivt er mest sikkert for den, for at overleve.
  • Fodermotivation – som man ofte særligt ser hos koldblodsracer, der næsten vil hoppe på tungen og danse for at få bare én godbid!
  • Frihed for smerte – som gør, at hesten forsøger at slippe for noget ubehageligt og/eller smertefuldt.

Der er naturligvis forskel på fisk – og heste. For eksempel kan en meget fodermotiveret fjordhest godt lige overskue at få et par rap af stødhegnet, hvis det til gengæld betyder, at den efterfølgende kan stå og mæske sig i lækkert græs på den anden side af hegnet. Det er ikke fordi den er fræk – det er bare fordi, den gerne vil ha det lækre græs. Den har ikke lagt strategier og planer for, hvordan den nu skal snige sig på den anden side af hegnet – den er blot så motiveret af græsset, at den bare gør det. Den overvejer ikke lige hvad hestemor synes om det, og om det nu er forsvarligt, eller om den mon kan komme tilbage til sin flok. Det er bare “græs – nu tak!”.

På samme måde er der heste der er meget motiverede for at være sammen med flokken, hvor andre ikke vipper et øre, når de rider afsted på tur alene. Nogle heste vil gøre alt for en godbid, hvor en anden ikke kan koncentrere sig om at tage imod en godbid, fordi den er SÅ stresset over den dér farlige traktor og er klar til at flygte. Og naturligvis er der også forskel indenfor racerne – også når det kommer til fjordheste 😉

Nu når vi ikke kan give hesten skyld for at være fræk og udspekuleret, kan vi til gengæld bruge vores viden om hestens naturlige adfærd til at træne den på en hensigtsmæssig og effektiv måde, der samtidig tilgodeser hesten på alle måder – så både hest og rytter får masser af gode timer sammen.

Følg godt med på min blog, for der kommer løbende helt gratis træningstips, som du kan bruge i træningen af din hest.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev – så får du mine tips direkte i din indbakke: http://eepurl.com/b6CliP

Rigtig god træning til dig og din hest 🙂

Lisette Norah

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *