Lær din hest signalerne i longen

For nogle er longering mest til for at “krudte hesten af”. Men med det rette fokus er longering virkelig sundt for hestens krop, og et fantastisk redskab til at styrke og smidiggøre hesten, så den får nemmere ved at bevæge sig sundt – også med rytter på. 

Men inden vi kan begynde at nørde en helt masse med sund bevægelse, er vi nødt til at lære hesten signalerne at kende – så den er helt med på hvad vi forventer af den. Når hesten er helt med på opgaven, vil den have nemmere ved at være afspændt og rolig – og det er en forudsætning for sund bevægelse.

Basis-signalerne i longen er frem, drej, flyt skulder (væk fra longefører) og stop.

For at indlære signalerne gør jeg følgende;

  • Jeg husker at adskille signalerne; flyt skulder-signalet er at dutte eller pege på skulderen med pisken, fremsignalet er en frem-lyd efterfulgt af vift eller evt. dut fra pisken på bagparten, stopsignalet er en stop-lyd efterfulgt af et pres direkte tilbage i grimen (som foregår ude på sporet.. mere om det længere nede..) og drej er et drej på indvendige side i grimen/kapsunen.
  • Jeg sørger for at følge op, hvis hesten ikke responderer første gang. Hvis nu for eksempel jeg vil bede om frem siger jeg først min frem-lyd. Hvis ikke hesten svarer frem på den, vil jeg straks følge op med piske-vift ved bagparten. Hvis hesten stadig ikke svarer, vil jeg straks igen øge intensiteten ved at vifte/dutte på bagparten.
  • Jeg slipper signalet lige i det øjeblik hesten svarer på mit signal (som i eksemplet herover – når hesten svarer frem, fjerner jeg min pisk)
  • Jeg sørger for at belønne hesten for ønsket adfærd, f.eks. ved at standse hesten ude på sporet, og gå ud til den med en godbid, eller evt. bare klø/nus på halsen – afhængig af hvad hesten synes bedst om.

Fremsignalet indlæres altså ved at sige en fremlyd og straks efter vifte med pisken ved bagparten – og straks fjerne pisken så snart hesten svarer frem. Efterhånden vil lyden være nok til at hesten svarer frem – og så udelades pisken blot.

Flyt-skulder-signalet indlæres ved at vifte eller dutte med pisken ved skulderen, og fjerne pisken så snart hesten flytter sig væk fra longeføreren. Sørg for at hesten har rigeligt med snor, så den rent faktisk har plads til at bevæge sig væk fra dig. Man kan nemt komme til at bede den om at gå væk og straks efter give et pres i tovet og dermed forvirre hesten ved at bede den komme ind i volten igen.

Efterhånden vil det være nok bare at pege hen imod skulderen, fordi hesten vil forbinde det visuelle signal med, at nu skal den flytte sig væk fra dig.

Stop-signalet indlæres ved at sige en stoplyd (vælg en lyd du fremadrettet konsekvent vil bruge, når din hest skal standse) imens du bevæger dig ud til hestens ansigt. Det vil sige, du befinder dig lige ud for hestens ansigt, måske en smule skråt foran, for at undgå at “jage” hesten væk fra dig. Du gentager din stoplyd, og tager et pres direkte tilbage i grimen. Når hesten standser, slipper du straks presset i grimen. Efterhånden vil hesten associere stop-lyden med presset i grimen, og allerede ved lyden altså vide, at den skal standse – og så kan du udelade at gå ud og standse hesten i grimen (da den jo allerede er stoppet ude på sporet)

Grunden til at jeg lærer hestene at standse ude på sporet er for at vedligeholde ligeudretningen i hestens krop, og for at undgå en hest der ofte foreslår at vende ind mod mig. Når hesten standser ude på sporet vil jeg typisk gå ud til den og give den en godbid, nusse/klø osv. for at belønne.

Drej-signalet er egentlig ganske simpelt – her tager du et lille pres i tovet ind mod dig – men ikke for meget. Vi kan nemt bringe hesten ud af balance, hvis vi kommer til at “hive hovedet” ind i volten. Derfor er det bedst at dreje lidt af gangen – altså hellere et større/blødere drej. Når du har taget dit pres i tovet, og hesten drejer bare det mindste ind mod dig, kan du slække lidt på tovet (slippe signalet) og herefter kan du altid gentage, hvis du gerne vil at hesten drejer lidt mere.

 

Rigtig god fornøjelse med træningen

 

De bedste hilsner

Lisette Norah

Ønsker du at få masser af viden om hestens krop og sund bevægelse?? så kan du melde dig på mit nyhedsbrev – det er gratis og uforpligtende 🙂

Meld på her -> http://lisettenorah.easyme.dk/?id=20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *