Intuition og indfølelse..

Jeg elsker at nørde hest – fodring, hove, hestehold, indlæringsteori, anatomi, udstyr.. plus det løse. Jeg finder det vildt spændende at dykke ned i al den viden om heste, jeg overhovedet kan få fingre i.. 

Men når jeg underviser, træner heste, holder mine online forløb og deslige, bunder det hele i så meget mere end teori og “how-tos”.. det ville naturligvis være super nemt, hvis blot man kunne hive en opskrift frem, følge den slavisk og nå i mål på den måde. Men når man – som jeg, og de fleste af mine elever – ønsker at skabe en dyb og harmonisk forbindelse til sin hest, skal der langt mere til.. der skal intuition og indfølelse til.

It takes love over gold, and mind over matter, to do what you do that you mustwhen the things that you hold can fall and be shattered, or run through your fingers like dust

Ovenstående er et af mine yndlings-citater fra et dire-straits nummer (som jeg indimellem hører for fuld skrald når jeg kører bil.. kan ikke lade være) og det siger så meget.. “It takes love over gold, and mind over matter, to do what you do that you must, when the things that you hold, can fall and be shattered, or run through your fingers like dust”… I hesteverdenen er man succesfuld, hvis man formår at ride sin hest på et bestemt niveau, det giver respekt at have en hest med en anerkendt stamtavle, udstyret skal matche, og ridestøvlerne skal skinne..

Men hvad med indfølingen, kærligheden, passionen, glæden.. den dybe lykkefølelse når man rider afsted ud under åben himmel sammen med sin bedste ven? Er det ikke i virkeligheden dét, der er så fantastisk ved hestene? At tiden kan gå i stå, og man kan være.. bare være og nyde.

Citatet fortæller mig – og minder mig om – at være ydmyg og respektfuld, at give mig tid og rum til at lytte til min hest, til at mærke efter og fornemme, hvordan min hest har det. De fortæller så meget, hvis bare vi gider lytte. Et vip med ørerne, deres levende øjne og sarte mule. Hvis vi stopper op og ser, mærker og fornemmer, er der så meget mere.. og der ligger et kæmpe potentiale, hvis vi formår at tage hensyn til det, hesten fortæller os undervejs. En dygtig rytter er i mine øjne én, der giver sig tid til at mærke efter, hvad det er hesten har brug for, for at kunne fungere sammen med os i harmoni. Vi vil gerne så meget sammen med vores hest – og det kan sagtens lade sig gøre på et ordentlig og respektfuld måde, hvor hesten trives mere end godt – hvis vi husker at glemme vores endelige mål for et stund, og se hesten som den er og bare være.

Jeg tror det er én af de største lektier hestene kan lære os – bare at være og at acceptere status quo.

Milaogmig

//Lisette Norah

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *