Hold fokus

Noget af det jeg ofte har fokus på, når jeg underviser er at minde mine elever om at holde fokus. 

Fokus på retningen – hvor de hele tiden ser lige op og frem i den retning, de gerne vil have, hesten skal gå. 

Fokus på den adfærd, de gerne vil se mere af hos hesten. Det kan f.eks. være at tænke og forestille sig at hesten er rolig, at den springer an i en blød galop eller noget helt andet. 

Og det her med at holde fokus er især vigtigt, når man har en hest der er ufokuseret. Det havde jeg bare lige glemt i min egen træning med min unghest.

Hun kunne tidligere finde på at nappe, sparke ud med forbenene, stejle, løbe ind i mig, træde på mig, vade til højre og til venstre, vende røven til og bakke truende imod mig osv. Derfor var mit fokus endt med hele tiden at være på, hvor hun befandt sig. Jeg havde hele tiden “øjne i nakken” og var opmærksom på, hvad hun mon nu fandt på, så jeg kunne undgå at komme til skade. Jeg havde fuldstændig glemt at holde fokus på det jeg gerne vil have mere af – og fik dermed mere af al den adfærd, jeg helst ville undgå. 

Efter at have sparret med mine kolleger blev jeg mere opmærksom på mit fokus i træningen. Og efter at have undervist en ekvipage, hvor hesten var meget ukoncentreret og hvor jeg bad rytteren om både med krop og tanker hele tiden at holde sit fokus (hvilket gjorde en kæmpe positiv forskel) slog det mig på vej hjem i bilen; vupti, det var jo netop det jeg selv havde glemt!

Vi mennesker er super hurtige til at finde problemer, og fokusere på det, der ikke virker. Og så bliver vi med ret stor sandsynlighed bekræftet i at problemet i den grad eksisterer. 

Jeg besluttede mig for at sætte mig nogle ganske simple mål med min unghest; At gå vores vante tur, hvor min eneste opgave var at holde fokus på at gå roligt ligeud – og hele tiden bede hende om at blive i opgaven; at gå lige ud. Da jeg helt droppede at gå og holde øje med hende og bekymre mig om hvad hendes næste træk mon måtte være – men i stedet hele tiden så frem og op hvor jeg skulle hen, med et beslutsomt og fokuseret, men roligt kropssprog, fulgte hun bare med. Når hun gik væk fra mig, bad jeg hende blot om at gå med videre. Når hun truede af mig, bad jeg hende igen blot om at gå videre – alt imens jeg selv holdt mit mindset og min krop i mit “ligeud-fokus”.

Det er det samme jeg gør, når jeg longerer hende. Her anvender jeg markører, som jeg sætter op i en firkant. Jeg går indenfor firkanten, og hun udenfor. Markørerne hjælper mig til at holde fokus på afstanden mellem hende og jeg, og ikke mindst hjælper det mig til hele tiden at hjælpe hende til at gå i den rigtige retning.

Sidst jeg longerede, bemærkede jeg at hun “væltede ud af volten” på det åbne stykke (midt på banen). Derfor lagde jeg et par bomme, både for hendes skyld, men også for at minde mig selv på at holde hende i retningen ligeud også på det “svære” stykke.

Det kan måske virke ret simpelt – og det er det egentlig også. Men det gør en kæmpe forskel og jeg kan kun råde dig til at prøve det (hvis ikke du altså allerede gør det).

De bedste hilsner

Lisette Norah

 

Hvis du ønsker at modtage masser af tips til træningen, mini-forløb og e-bøger mm. kan du melde dig på mit nyhedsbrev her -> 

[mc4wp_form id=”376″]

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *