Fra top-stresset til rolig ridehest.

Første gang jeg mødte Frank og hans skønne Fell-vallak Jack, var på et kursus jeg afholdte på Mejlby rideklub. Et kursus med fokus på anatomi og biomekanik, og den forpartstunge hest. 

Da Frank skulle ride, blev det dog med et lidt andet fokus, end sund bevægelse. Jack var nemlig så super-stresset, at han ikke lavede meget andet end at løbe. Faktisk kunne Frank ikke holde ham i skridt den første del af lektionen.

Frank fortalte at Jack generelt var sådan, når de var i byen, og at Jack blev svær at få kontakt til.

Frank havde selvsagt selv svært ved at slappe af, når hans hest var så højt i stress-niveau. Lektionen gik derfor primært med at få ro på dem begge.

_____________________________________________________________

Psst.. hvis du ønsker at læse mere om hestens stress og nervesystem, kan jeg anbefale dig at læse et tidligere indlæg lige her ->

http://lisettenorah.dk/forstaa-hestens-nervesystem-og-faa-mere-ro-paa/

_____________________________________________________________

 

Vi arbejdede med basis-signaler (primært stop-signalet), vejrtrækning og fokus.

Når hesten er så stresset, er det ganske umuligt for den at bevæge sig afspændt og sundt – derfor er vi nødt til at tage hånd om den stress der er først, inden vi kan hjælpe hesten til at bevæge sig sundt.

Jeg har undervist Frank og Jack med jævne mellemrum siden kurset, og her har vi arbejdet videre med basis-signalerne, vejrtrækning og fokus.

Nu kan Frank tage en rolig hest med ind på ridebanen, der venter pænt på, at han kommer i sadlen. Han kan stoppe Jack med et ganske fint signal, dreje og også bede Jack om mere energi, uden at han løber afsted.

Jack er nu helt med på, hvad signalerne betyder, og det giver ham ro.

 

Jack begynder at strække sig frem og blive blødere i sin krop. Endelig kan vi arbejde med at styrke og smidiggøre Jacks krop mere og mere for hver træning, fordi vi ikke længere (i så høj grad) behøver at tage os af adfærden.

Der kan stadig opstå situationer, hvor Jack bliver bange for “noget” i krattet og løber.. men det der hjælper Jack rigtig meget er, når Frank formår at; 

  • Holde fokus på opgaven; Hele tiden tænke hvad han gerne vil have, at hesten gør. 

  • Holde blikket oppe og fremme i den retning, han vil have hesten går. 

  • Holde en stabil og rolig vejrtrækning. 

  • Være tydelig i sin timing af signaler – dvs. slippe signalet i det sekund, Jack responderer.

Frank og Jack samarbejder super godt sammen, og der er ingen tvivl om, at Jack trives og har det godt som ridehest nu – hvor han før var forvirret og stresset.

Grunden til at de to er nået så langt er, at Frank har været god til at træne imellem lektionerne, og har arbejdet videre med de ting, vi har været igennem i en lektion. Så hver gang jeg kommer, kan jeg se at der er progression – at de er blevet bedre siden sidst – og dét er en FED følelse.

Hurra for heste-ejere som Frank, der går den ekstra mil for at skabe tryghed, ro og trivsel hos sin hest.

de bedste hilsner

Lisette Norah

 

Ønsker du at modtage e-bøger, mini-forløb og masser af tips til træningen?

Så kan du melde dig på mit nyhedsbrev lige her ->

[mc4wp_form id=”376″]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *