Forbered din unghest så den er klar til tilridning – del 4.

Glædelig fjerde søndag i advent. 

I de første tre afsnit har vi været omkring;

  • Hvilke forudsætninger hesten som udgangspunkt skal have, før vi overhovedet overvejer at påbegynde tilridning.
  • Hvordan vi indlærer basis-signalerne hos hesten og sørger for, at det er rart for hesten at være med til træningen.
  • Hvordan du sørger for at din hest bliver stærk og smidig i sin krop, så den er fysisk klar til rytter i sadlen. 

I dette sidste afsnit i serien skal vi kigge på, hvordan vi vænner hesten til trense og sadel.

Mit fokus er altid at hesten skal forbinde det at være sammen med mig og at blive trænet, med noget rart. Det kræver at jeg sørger for at give hesten masser af positive oplevelser.

For at give hesten positive oplevelser er det vigtigt at tingene foregår i et roligt tempo, hvor hestens stressniveau er på et nogenlunde stabilt og lavt niveau.

Hvis du ønsker at nørde mere i hestens stressniveau og nervesystem, kan du med fordel læse blogindlægget her: http://lisettenorah.dk/forstaa-hestens-nervesystem-og-faa-mere-ro-paa/

 

Flooding

Èn måde at vænne hesten til noget, er flooding. Det er ofte set i “traditionel” horsemanship, og er noget jeg tager stærk afstand fra. Et typisk eksempel på flooding er, at man sadeltilvænner en hest ved at spænde en sadel på hesten, og lade den løbe, bukke osv. med sadlen på, indtil den (i bedste fald) giver op. På den måde får hesten en negativ oplevelse, ligesom det i værste fald kan øge hestens stressniveau så voldsomt, at den kommer alvorligt til skade. Uanset vil hesten komme uhensigtsmæssigt højt op i stressniveau.

For at sikre at hesten får gode oplevelser og at vi samtidig lykkes med at vænne hesten til ting/situationer (i dette tilfælde udstyr) kan vi i stedet anvende det, der kaldes gradvis tilvænning.

Gradvis tilvænning

Gradvis tilvænning er en skånsom og effektiv måde at vænne hesten til noget, den er utryg ved/bange for.

I begrebet ligger, at man vænner hesten til noget lidt af gangen, og altså giver den pauser undervejs.

Du får her et eksempel på, hvordan man kan vænne en hest til noget, den synes er farligt, på en hestevenlig og effektiv måde, ved hjælp af gradvis tilvænning:

https://www.youtube.com/watch?v=jpcA9Gy9cl0&t=9s

Tilvænning til sadel. 

Sadeltilvænning er noget der kan påbegyndes ret tidligt, og også lang tid før hesten reelt skal tilrides. På videoen ovenfor er det hesten der bevæger sig til og fra “det farlige”. Når det er udstyr, er det udstyret der skal bevæge sig til og fra hesten.

Til en start kan du undlade at have gjord og bøjler på sadlen, så der ikke er unødige lyde, der kan stresse. Giv hesten lov til at snuse og se sadlen. Når hesten har set sadlen an og er rolig med det, kan du nærme dig med sadlen. Hold den hen mod halsen, skulderen og ryggen, men uden at ligge den på. Sørg for at hesten er rolig imens – hellere holde lidt rigelig afstand, end at ende med at hesten flygter fra sadlen. Lige når hesten er rolig med, at sadlen nærmer sig, fjernes den igen. Du kan evt. tilføje en godbid netop når du holder sadlen nærmest på hesten, og den samtidig er rolig.

Gentag øvelsen og kom gradvist tættere på med sadlen, hold den over ryggen og væk igen. Læg den kortvarigt på ryggen og fjern den igen. Sørg altid for at holde fast i sadlen, i det tilfælde at hesten tager et hop eller ryk væk, så sadlen ikke falder af og skræmmer hesten.

Sørg for at tilføje lidt larm fra sadlen, efterhånden som hesten bliver okay med den, og undgå at være for forsigtig. Tænk på at være som du plejer, også når du sadler en erfaren hest – blot at det foregår gradvist.

Når hesten er okay med at sadlen ligger der, kan du tilføje gjorden.

Det foregår på samme måde med gjorden; først at hesten vænner sig til at der er raslen fra gjorden, at mærke at gjorden kortvarigt rører under maven, senere hen at den spændes lidt – hele tiden sørger du for at fjerne gjorden igen, imens hesten stadig er okay med det.

Når hesten er helt cool med at få sadlen på, og få spændt gjorden nok til, at sadlen ligger stabilt, kan du trække hesten en runde, og tage sadlen af. Gentage og øge tiden med sadlen på. Efterhånden tilføje trav og senere galop i longen – gerne uden stigebøjler. Når hesten er helt cool med det, tilføjer du bøjlerne, og introducerer også disse gradvist, da de både kan larme og bevæge sig.

OBS! Sørg altid for, at sadlen passer hesten – også selvom det kun er til tilvænning. En sadel der ikke passer, kan sagtens skabe spændinger og ubehag hos hesten, selvom der ikke er rytter i sadlen – og hvis hesten oplever ubehag i sammenhæng med sadlen, vil det skabe dårlige oplevelser med opsadling. 

Tilvænning til trense.

Som udgangspunkt antager jeg at hesten er ganske vant til at få grime på/af, og er tryg ved berøring omkring ansigt og ører.

For at tilvænne hesten til bid, gør du som følger;

Lad hesten snuse til biddet, få det løst i munden, og fjern det igen. Sørg for at biddet ikke er (for) koldt. Undlad at spænde det på med trensen, men hold det blot løst, så hesten kan “smage lidt på det”. Når hesten virker rolig med det, kan du putte det helt ind i munden og vente lidt. Husk at rose din hest for at udvise en rolig adfærd. Fjern biddet igen. Gentag.

Når hesten er okay med det, kan du putte biddet i munden i trensen. Undlad næsebånd, et simpelt nakkestykke med kæberemme er rigeligt. Sørg for at biddet passer til hesten og hverken er for kort eller for langt, og spænd det kun lige til mundvigen, så der ikke er pres. 

Til en start træner jeg hesten i en almindelig grime eller en kapsun. Det er i denne hesten allerede kender drej, frem og stop fra jorden under håndtering og longetræning/jordarbejde, og disse signaler kan med fordel bringes med videre i sadlen. Derfor bruger jeg ikke bidet det første lange stykke tid, men lader det blot sidde i munden, og har en grime udenover trensen.

Når hesten er helt okay med at biddet er der, og har vænnet sig til det, kan jeg begynde at træne signalerne med 4 tøjler; en højre og en venstre tøjle i grimen som primær signalgiver, og en højre og en venstre tøjle i biddet, som sekundært kommer i spil. Dvs. der kun er ganske lidt pres fra bid-tøjlen. Efterhånden vil hesten lære drej og stop-signalet i biddet at kende, uden at det bliver en ubehagelig oplevelse, og så kan vi fjerne grimen.

Under longearbejde anvender jeg aldrig biddet, medmindre der er nogle helt særlige omstændigheder der gør, at det giver mening. Dette for at undgå at signalforvirre hesten, og undgå at skabe unødig pres i munden.

OBS! Sørg altid for at hesten er tilset af hestetandlæge, og har fået fjernet evt. tandspidser, ulvetænder og andet, der kan genere i hestens mund. Det må på ingen måde være ubehageligt for hesten at få bid i munden. Sørg ligeledes for at undersøge din hests mund-anatomi; har den en høj eller lav gane? En bred eller smal tunge? Skarpe eller afrundede lader? Herudfra kan du vælge det bid, der umiddelbart ligger bedst, men vil måske undervejs have brug for at teste forskellige bid, for at finde netop det din hest trives bedst med. Måske bryder din hest sig ikke om pres på tungen – så vil et stangbid, eller et bid med tungefrihed måske være løsningen? Måske bryder din hest sig ikke om et uroligt bid – så kan du med fordel kigge på udelte bid og/eller D-ringsbid, eller andre løsninger, som ligger stabilt og roligt i munden (f.eks, Rocking Snaffle, eller Mylers som har lavet et utal af bid, tilpasset den enkelte hest) Spørg evt. din hestetandlæge til råds. 

Hvis du tager dig god tid, og gør dit forarbejde grundigt, vil du skabe de bedste forudsætninger for at din hest bliver en helt fantastisk, nem og rolig ridehest. Det er rigtig godt givet ud i det lange løb.

Du ønskes en rigtig glædelig jul og et fantastisk nytår <3

De bedste hilsner

Lisette Norah

 

Psst.. skal du have et kærligt og effektivt spark i den rigtige retning i det nye år??

Fra torsdag d. 17. januar til fredag d. 25. januar er jeg på Blue Berry Hill (ved Kjellerup).

Her har du mulighed for at komme med din hest og få lektioner i ridehallen eller på udendørsbanen (afhængig af vejret), og der er mulighed for at din hest kan overnatte, så du kan få flere lektioner, og evt. arbejde med noget specifikt som f.eks. at “være i byen” med hesten, longearbejde, balance og styrke hos hesten og meget mere.

Send mig en besked for at booke lektion(er) allerede nu!

Derudover søger jeg en test-ekvipage, som skal kunne opfylde følgende krav;
* Hesten skal være håndterbar og nogenlunde okay med at være i byen.
* Hesten må meget gerne være i kategorien af de lidt tungere racer, med tendens til at være tung fortil.
* Du skal have interesse i at arbejde med din hest fra jorden, både bomarbejde, forskellige øvelser og longearbejde med henblik på at styrke og smidiggøre din hest.
* Din hest skal være fysisk i orden.
* Du skal være indforstået med at der bliver taget billeder og filmet (til brug i mit kommende online forløb)

Du får;
* En vurdering af hvad din hest har brug for, for at blive stærk og smidig i sin krop.
* Trænet din hest én gang dagligt af ca. 30 minutters varighed (kan evt. byttes til en ekstra lektion, hvis det ønskes)
* én lektion dagligt (45 minutter)
* Masser af konkrete øvelser og værktøjer til det videre arbejde med din hest.
* En opfølgende lektion efter hesten er hjemme igen.

Udgiften for dig er boksleje, strå -og krybbefoder til din hest, samt en ganske lav pris pr. lektion (afhængig af antal dage – det aftaler vi)

Send mig en besked og fortæl om dig og din hest, så ser vi om i er det rette match.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *