Forbered din unghest, så den er klar til tilridning – del 2.

Glædelig 2. søndag i advent.

I sidste afsnit var jeg omkring, hvornår hesten er mentalt og fysisk klar til tilridning. Hvis du gik glip af det, kan du læse det lige her: http://lisettenorah.dk/forbered-din-unghest-saa-den-er-klar-til-tilridning/

I dette afsnit skal vi snakke om hvilke signaler hesten skal være bekendt med for at træne den hensigtsmæssigt fra jorden og hvordan de indlæres – så signalerne bliver nemme at overføre til når vi skal bruge dem fra sadlen.

Lidt om læringsteori..

For at forstå hvorfor signalerne skal indlæres, som de skal, kommer her nogle forklaringer på få af de læringsteoretiske begreber – og hvordan de anvendes i praksis.

En af de mest effektive metoder, når det kommer til at lære hesten nye ting, er negativ forstærkning.

Hvis negativ forstærkning samtidig anvendes med en konstant vurdering af hestens stressniveau, mentale og fysiske formåen, er det en hestevenlig måde at træne på.

Du får et klip her, hvor negativ forstærkning forklares og illustreres:

https://www.youtube.com/watch?v=RVsy-I7efgY&index=22&list=UUDd2DoC0Bq903JmujSrDx-g

Hvis jeg gerne vil motivere min hest endnu mere og effektivisere min træning, kan jeg anvende positiv forstærkning. 

Du får her et klip, hvor jeg forklarer og illustrerer positiv forstærkning:

https://www.youtube.com/watch?v=844xJfgC5Co&list=UUDd2DoC0Bq903JmujSrDx-g&index=21

Positiv forstærkning er i kombination med negativ forstærkning meget effektiv, og hvis du samtidig er god til at aflæse hesten og træne tingene i hestens tempo bliver det rart for hesten at være med til træning. 

Der er lige ét begreb mere jeg gerne vil omkring. For når jeg skal longetræne er det ikke nok at min hest reagerer på signaler den kan mærke (taktile signaler). Der er også brug for at den kender signaler den kan høre, så jeg kan give et signal når jeg er på afstand. Det kommer mig også til gode, når jeg skal overføre signalerne fra jorden til sadlen – så kan jeg nemlig bruge lyden til at koble på et signal hesten kan mærke (f.eks. stop-signalet).

Hvis vi skal lære hesten at reagere på noget den kan se eller høre, skal signalet “klassisk betinges” til det operant betingede signal (som f.eks. negativ forstærkning).

Se med i klippet her hvor jeg forklarer og illustrerer begrebet klassisk betingning:

https://www.youtube.com/watch?v=BxrUGTALjTI&list=UUDd2DoC0Bq903JmujSrDx-g&index=23

Så, nu har vi været omkring;

  • negativ forstærkning (signal/pres fjernes)
  • Positiv forstærkning (belønning tilføjes)
  • Klassisk betingning (auditivt eller visuelt signal indlæres)

Et eksempel:

Jeg vil gerne lære min unghest at standse ude på volten i longen.

Min stop-lyd er “stååå”.

Mit taktile signal (signalet hesten kan mærke) er et pres lige tilbage i grimen, som jeg husker at slippe så snart hesten svarer korrekt (negativ forstærkning)

Min hest skridter ude på longen.

Jeg siger min stop-lyd; “stååå” (som hesten endnu ikke ved, betyder at den skal standse)

Hesten skridter videre.

Jeg bevæger mig straks ud til hestens ansigt, gentager mit “ståå”.

Lige efter tager jeg et pres tilbage i grimen – og slipper presset, når hesten standser.

Hesten lærer at “stååå” betyder at den skal standse, hvilket jeg kan tage med mig i sadlen, når vi engang når dertil og skal øve stop-signal.

ERGO: Jeg starter ud med mit auditive (høre) eller mit visuelle (se) signal. Lige efter følger jeg op med mit taktile signal (føle/mærke). Inden længe vil hesten svare på mit auditive eller visuelle signal, og så kan jeg udelade mit taktile signal.

På samme måde kan jeg indlære fremsignalet, ved først at sige en frem-lyd og straks efter “dutte” med en pisk på bagparten – og slippe presset, så snart hesten svarer frem. Hesten vil begynde at svare frem allerede når den hører lyden, hvilket vil være en fordel, når jeg engang sidder i sadlen og skal koble schenklerne på som fremsignal.

Signalforståelse før sund bevægelse. 

Før vi kan begynde at smidiggøre og styrke hestens krop fra jorden (så den bliver bomstærk og klar til at have rytter i sadlen) er det nødvendigt at hesten er helt med på, hvad vores signaler betyder. Det skaber tryghed, forudsigelighed og ro for hesten, når den ved præcis hvad den kan forvente af os, og det sænker stressniveauet. På den måde får vi en rolig og afspændt hest – og SÅ kan vi altså arbejde med at få hesten til at bruge sig korrekt når vi træner fra jorden.

De signaler vi skal bruge fra jorden, når vi skal longetræne er frem, stop, drej (ind mod longefører) og flyt skulder (væk fra longefører).

Jeg har skrevet et grundig blogindlæg om, hvordan du indlærer disse signaler – det kan du læse lige her: http://lisettenorah.dk/laer-din-hest-signalerne-i-longen/

I næste afsnit skal vi se på hestens krop med fokus på sund bevægelse – og hvordan du kan smidiggøre og styrke din hest, så den er stærk og klar til at få rytter i sadlen. 

Fortsat dejlig december til dig og dine

De bedste hilsner

Lisette Norah

Hvis du ønsker at dykke dybere ned i læringsteori og lære mere om, hvordan du kan træne din hest effektivt og venligt, kan du melde dig på mit nyhedsbrev. Du modtager både mini-forløb, videoklip, e-bøger og de blogindlæg jeg løbende skriver – meld på her -> http://lisettenorah.dk/kommunikation-i-hestehoejde-gratis-mini-forloeb/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *