Få succes med dele-hesten.

Glædelig 1. december!

I december måned vil der fra d. 1. til d. 24. komme forskellige opslag fra nogle af os blå instruktører på Blue Berry Hill´s facebook-side.

Jeg er så heldig at starte ballet med første opslag, som jeg har valgt skal handle om hvordan du kan få succes med at dele hesten med andre.

God læselyst!

FÅ SUCCES MED DELE-HESTEN.

 

Der er både økonomiske og tidsmæssige fordele ved at være flere om en hest, men det kræver et godt samarbejde rytterne imellem, hvis det skal være en positiv oplevelse for både hest og ryttere.

Det kan nemlig være ret forvirrende for hesten, hvis ikke vi er nogenlunde ens i måden vi håndterer den, og det kan resultere i at hesten begynder at reagere uhensigtsmæssig i forskellige situationer.

Først og fremmest er det vigtigt, at hesten forstår signalerne – og for at vedligeholde en god respons på signalerne, er det vigtigt at der anvendes de samme signaler af de ryttere der skal håndtere og ride hesten. Og at hver rytter er god til at time signalerne.

Et typisk eksempel er frem-signalet; hvis nu den ene rytter har tendens til hele tiden at sidde og klemme/presse med schenklerne – og måske også bruger pisken løbende undervejs, og glemmer at forstærke hestens frem-respons, ved at slippe signalerne i rette tid – vil hesten blive dårligere til at svare frem.

Hvis hesten skal blive god til – og blive ved med at være god til – at svare frem, kan rytteren give et klem med benene – hvis hesten ikke svarer frem, kan rytteren “dutte” med en pisk på bagparten. Lige i det sekund hesten svarer frem, slipper rytteren signalet.

Det samme gælder med stop-signalet – og alle andre signaler i øvrigt, også dem fra jorden. Det er en stor fordel at bruge tid sammen til at gennemgå signalerne, så der er enighed om hvilke der skal bruges – hvornår og hvordan.

En anden ting der er vigtig er at blive enige om, er hvilken adfærd der er ønskelig hos hesten. Vil vi f.eks. gerne at hesten står stille, når vi skal i sadlen, er rytterne  nødt til at vedligeholde dette, ved at bede hesten om at stå stille ved opstigning, og bruge tiden på at genetablere denne ønskede adfærd, hvis ikke hesten alligevel er helt med på opgaven.

Hvis hesten ikke må græsse under håndtering og ridning, er det vigtigt at rytterne overholder at hesten ikke får lov at græsse, når den er i hænder. Og så fremdeles.

Hesten kan hurtigt begynde at udvise en uønsket adfærd efter få gange, hvor den bliver forstærket og/eller belønnet for pågældende adfærd – også selvom det ikke var meningen at belønne hesten for det. Et godt eksempel er, at hesten tigger efter godbidder og får en godbid. Eller at hesten af og til får lov at græsse når den er i hænder, og andre gange ikke må.

Det kræver ofte at alle parter omkring hesten er åbne for ny læring og indsigt, samt indstillet på at samarbejde omkring hesten, for at skabe et godt setup for alle parter, og undgå at forvirre og frustrere hesten. Lykkes det, er det en kæmpe gave både for hest og ryttere med sådan et samarbejde.

_______________________________________________

Vil du gerne vide mere om, hvordan du kan kommunikere med din hest, så den er helt med på hvad dine signaler betyder? Så kan du melde dig på mit nyhedsbrev, og blandt andet få mit gratis mini-forløb – se mere via linket her:

http://lisettenorah.dk/kommunikation-i-hestehoejde-gratis-mini-forloeb/

 

!!Husk at følge med i julekalenderen på Blue Berry Hill´s facebookside!!

 

Rigtig glædelig jul

Lisette Norah

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *