Du skal ikke være bange for at være bange..

Det dér med at være nervøs og bange for at håndtere og/eller ride sin hest er stadig tabu, selvom det er noget rigtig mange ryttere oplever – eller har oplevet. 

Det er som om det forventes at man som rytter er ekstra hårdfør og sej, og det kan være svært at erkende overfor sig selv og ikke mindst overfor andre, at man faktisk er godt og grundig bange for at sætte sig op på den hest, man måske ellers har kunnet gøre alting med. 

Men det er fuldstændig normalt, at vores nervesystem og krop reagerer på en måde, der måske virker fuldstændig irrationel, når vi sættes i en situation, der vækker ubehagelige minder.

Jeg selv har tilredet et utal af heste igennem tiden – jeg har været typen der satte mig op på hvad som helst.

For flere år siden havde jeg en Irish cob i tilridning – og det gik super fint med det hele, indtil en dag hvor den lige pludselig ikke ville svare frem. Da jeg var vedholdende i mit frem-signal, gik den helt bananas i en serie af bukkespring og jeg fløj af som skudt ud af en kanon og slog mig pænt meget.

Jeg har sidenhen tilredet og trænet forskellige heste uden problemer – men da jeg flere år efter skulle ride på en Irish cob, som helst ikke ville gå frem (men som i øvrigt var fuldstændig cool) kom frygten straks op i mig, og jeg måtte arbejde med mit stressniveau og sørge for at tage tingene stille og roligt. Den frygt jeg troede var væk, poppede straks op, da jeg befandt mig i en situation der mindede bare lidt om dengang en Irish cob kylede mig af h. til.

Den reaktion jeg fik i kroppen, da jeg sad på den totalt coole Irish cob, var fuldstændig irrationel – men det ændrer ikke på, at det er sådan kroppen reagerer. Det er ikke noget vi er herre over, det er blot sådan vores nervesystem fungerer.

 

Heldigvis kan vi arbejde med vores frygt – og vi kan rykke vores grænser. Akkurat som vi rykker hestens grænser, når den f.eks. er utryg ved traileren, bange for en flok køer eller ved at sk*** en  grøn snemand, når den skal gå forbi den store, hesteædende sten i skoven. Vi kan godt stå udefra og se, at det er helt i hegnet at være nervøs for en sten – men ikke desto mindre reagerer hestens nervesystem altså når den møder den pågældende sten, og det er vi nødt til at tage alvorligt. Ligesom vi skal tage vores egen (og andre rytteres) frygt alvorligt, og have respekt for at vores grænser er vidt forskellige.

Jeg har, og har haft mange elever, der har været rigtig nervøse omkring deres hest. Nogle måske bange for at sidde på hesten, andre måske endda bange for at håndtere hesten på staldgangen.. og jeg har endnu aldrig haft en elev, der ikke er endt med at genfinde glæden og trygheden ved deres elskede hest.

Det handler på ingen måde om at “tage sig sammen, og komme op på hesten igen”, som vi ellers er så godt opdraget til.

 

Noget af det, jeg altid arbejder med hos en nervøs rytter er: 

  • At skrue ned for kravene; rytteren bestemmer tempoet, hvis ikke rytteren er klar til at sidde i sadlen, respekteres det. 
  • At rytteren selv arbejder med at respektere egne grænser – og at ignorere hvad andre i øvrigt måtte tro og tænke om det!
  • At tage udgangspunkt i rytterens grænse (Det kan f.eks. være at rytteren bliver nervøs, når hesten skal gå frem, som mit eget eksempel her i teksten) og herudfra arbejde gradvist med at rykke grænsen lidt efter lidt. 
  • At have fokus på, at rytteren får den ene positive oplevelse efter den anden – hellere små, gode succesoplevelser, end at risikere at gå over grænsen og bekræfte den negative oplevelse. 
  • At rytteren holder fokus på et positivt mindset og på den følelse han/hun gerne vil have i kroppen. 
  • At rytteren bevarer rolige og dybe vejrtrækninger, for at holde nervesystemet nogenlunde i ro. 

Nogle gange tager det masser af tid og tålmodighed at nå de mål, man gerne vil – andre gange går det faktisk ganske hurtigt, når først rytteren får fat på den gode følelse igen.

Uanset hvad er der håb forude <3

de bedste hilsner

Lisette Norah

Hvis du oplever at være nervøs omkring din hest i bestemte situationer – og oplever at det begrænser dig i at gøre det, du ønsker sammen med din hest – kan jeg hjælpe. Du kan læse mere om undervisning lige her -> http://lisettenorah.dk/undervisning/

 

Ønsker du at modtage mini-forløb, e-bøger og masser af tips og tricks til effektiv og hestevenlig træning?? 

Så kan du melde dig på mit nyhedsbrev lige her ->

[mc4wp_form id=”376″]

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *