Derfor skal du undgå at indlære et “frem og ned” signal..

Du er sikkert med på at det er sundt for hesten at blive trænet “frem og ned” (For hesten der skal sætte muskler, balanceres og smidiggøres som et solidt fundament). Og det er rigtigt nok – helt kort fortalt løftes ryggen, så de store bevægelses-muskler kan arbejde frit, når hesten arbejder med lang og lav hals/hoved-holdning.

Hvis du gerne vil nørde mere i funktionen omkring “frem og ned” kan du læse et tidligere indlæg om netop det, her: http://lisettenorah.dk/korrekt-frem-og-ned-hvordan-det/

Desværre støder jeg ofte på hestemennesker der – med deres bedste intention – lærer hesten et signal der betyder, at hesten skal sænke halsen. Det kan være et fysisk signal via tøjlen eller longerebet, eller det kan være et indlært verbalt signal.

Det kan imidlertid have negative konsekvenser for hele funktionen igennem hestens krop – som i min optik bør være med fokus på at hesten skal blive stærkere og sundere i sin krop.

Lidt om muskler: 

Musklerne er til for at bevæge skelettet – det kommer nok ikke som nogen overraskelse. Men for at en muskel kan bevæge skelettet, skal den have frihed til at bevæge sig; den skal spændes og slappes, spændes og slappes.. osv.. for at skabe bevægelse.

Hvis hesten bliver bedt om at holde sin krop i en bestemt, statisk holdning opnår vi spænding i musklerne – dvs. fremfor at musklen spændes og slappes (samt at der tilføres ilt til musklerne) vil musklen altså være i en konstant spænding – hvilket vil mindske ilttilførelsen betydeligt. Når ilttilførelsen begrænses udvikles musklen ikke hensigtsmæssigt – og der skabes blot spændinger og ømheder i muskulaturen.

Ergo; når vi beder hesten indtage en given statisk hals/hoved holdning – hvadenten den er lang og dyb, høj og kort, eller low, deep and round, vil det være uhensigtsmæssigt for hestens fysiske sundhed. 

Når muskler bevæger sig frit – spændes og slappes – vokser de og sørger for optimal bevægelse igennem hestens krop. Det betyder også at hestens hals/hoved vil bounce op/ned, og at hesten vil have brug for at bevæge sig i hele kroppen, for at regulere sin balance og være i stand til at holde takt, tempo og energien oppe.

Frem og ned-holdning kommer automatisk, når hesten er i balance.

Når nu det er en dårlig idé at bede hesten om at tage hovedet ned ved hjælp af et signal – hvad søren skal man så stille op? Vi vil jo stadig gerne have den sunde funktion som frem-og-ned kan bidrage med.

Sagen er den, at når hestens forpart er i balance – lige over jorden – bliver der plads til at hesten kan strække “halsen ud af kroppen” og få den gavnlige effekt, som hjælper til at ryggen løftes og musklerne kan bevæge sig.

For at dykke dybere ned i forpartens funktion – hvorfor denne er så vigtig, og hvad du kan gøre for at hjælpe din hest til at være i balance, så den sunde “frem-og-ned”-funktion kommer i spil – kan du læse med på indlægget her;

http://lisettenorah.dk/wp-admin/post.php?post=732&action=edit

De bedste hilsner

Lisette Norah

Kom med til en rigtig nørdeaften, hvor vi skal dykke dybere i longearbejde – Hvordan du kan indlære basis-signalerne så hesten svarer på dit mindste vink, samt hvordan du sikrer sund bevægelse og skaber styrke, smidighed og energi hos din hest.(Det koster KUN 75 kr. at deltage!!!)

Læs mere i begivenheden her: https://www.facebook.com/events/2201623080077428/

 

Ønsker du at modtage masser af viden om hestens muskler, skelet og sund bevægelse? Så kan du melde dig på mit nyhedsbrev lige her – det koster ingenting og er ganske uforpligtende: http://lisettenorah.easyme.dk/?id=20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *