Bliv bevidst om hvilken type DIN hest er – og træn effektivt.

Det nytter ikke meget at forsøge at proppe alle heste ned i det samme system. Alle heste er forskellige – og skal dermed behandles forskelligt.. i hvert fald hvis vi ønsker, at opnå en hest der både er lydig og tilfreds med tilværelsen som ridehest på samme tid.

Hvis vi bliver ved med at presse på, og stille krav til hesten, som den – med de forudsætninger den har med sig – ikke er klar til, vil vi begynde at se en masse uønsket adfærd. Det er både ærgerligt for hesten og for os – måske tenderer adfærden ligefrem til at blive farlig!

Men hvis vi giver os tid til at lære hesten godt at kende - dens temperament, adfærd og hvad den er motiveret for - så kan vi lave et trænings-setup der både tilgodeser hestens natur og velbefindende og som samtidig er effektivt i forhold til at lære hesten det, vi gerne vil lære den.

 

Hesten er typisk motiveret for de fem følgende:

  • At formere sig (primært hopper og hingste)
  • At slippe for smerte og ubehag, samt at opleve en grad af frihed.
  • At være sammen med sin flok
  • At få foder
  • At flygte, når noget er utrygt/farligt.

 

Det er meget forskelligt hvad den enkelte hest er mest motiveret for.

 

Måske er din varmblodshest ikke sen til at flygte, og er bedøvende ligeglad med godbidder så snart den er det mindste stresset? 

Måske er den gule Musse så vild med foder og græs, at hun næsten ikke er til at standse på trods af bid og alle de kræfter man ligger i, hvis der er noget lækkert i nærheden? Sådan en type er ret kold overfor det med ubehag/smerte – men til gengæld meget fodermotiveret (sådan én kender jeg…)

 

Tag et øjeblik til at overveje, hvad din hest er mest motiveret for. Det kan godt være flere af de ovennævnte, men oftest er der et par stykker der er mest udtalte.

Når vi så ved, hvilken type vores hest er, kan vi også bedre sætte os ind i, hvorfor den til tider udviser uhensigtsmæssig adfærd – og SÅ har vi et godt udgangspunkt for at lykkes med at få en hest der er lydig – og samtidig fuld af tillid og tryghed.

 

Ha´ det fantastisk

de bedste hilsner

Lisette Norah

 

pssst.. Ønsker du en hest, der reagerer for lette signaler – UDEN kamp og sved på panden? Så kan du hente mit gratis mini-forløb lige her: 

[mc4wp_form id=”376″]

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *