Bevar et åbent sind..

Indenfor hesteverdenen findes forskellige “religioner”. Hvadenten vi taler om træningsmetoder, udstyr, hestehold, fodring, hove eller noget helt andet. Jeg oplever, at man hurtigt kan blive låst, hvis man kun ser én mulighed – og det kan i værste fald have negative konsekvenser for hesten (og én selv)

Jeg var afsted til DHE træf i weekenden, hvor der var mange spændende demoer og masser af ny information og læring at hente. Jeg var faktisk primært afsted for at gramse på sadler, fordi jeg vidste at både bomløsesadler.dk og flexisadler ville være på stedet. Jeg overvejer hvilken sadel jeg skal have til min unghest – om den skal være helt bomløs, eller med læderbom. Eller måske “bare” med fleksibel bom!

Der er altid mange overvejelser når man skal finde den rette løsning ud fra egne og hestens behov – og det kan være lidt af en jungle af finde rundt i de mange valgmuligheder (Så halleluja for dygtige fagfolk, der kan vejlede)

På træffet var der en debat vedr. hovpleje, hvor hhv. en dygtig trimmer og en dygtig smed svarede på spørgsmål fra “publikum”. Der kom mange relevante spørgsmål undervejs, og der kom gode, saglige svar fra både trimmer og smed.

Det der slog mig var, at det hurtigt kan blive meget enten-eller. Enten skal hesten død-pine være barfod, eller også har man måske den holdning, at hesten skal have sko på, for at fungere som ridehest. Jeg tog mig selv i at være meget enig med trimmeren, da jeg selv foretrækker at mine heste går uden sko, og fordi jeg mener det handler om korrekt fodring og management at holde sunde hove.

Men alligevel ville jeg ikke være bleg for at få skoet min hest, hvis der opstod en situation hvor det faktisk var nødvendigt.

På samme måde er det med sadlen. Man kan være fastlåst på, at sadlen skal være bomløs – men hvad så, hvis man har dårlig balance og vejer lidt rigeligt, er det så ikke rarere for hesten med en mere stabil sadel?

Jeg forsøger så vidt muligt at være åben for alle “religioner”. Det kan godt være jeg som udgangspunkt ikke er enig, men mange gange er der en masse læring at hente – eller hvis ikke andet, så i hvert fald stof til eftertanke.

Jeg tilrider altid bidløst, men lærer på et tidspunkt altid hesten at blive redet med bid. Jeg vælger ikke bid ud fra om det er skarpt eller ej, jeg vælger bid ud fra det, der passer til min hest. Det samme med sadel – det kan godt være jeg tænker det er rarest for min hest, at sadlen er helt bomløs, men måske fungerer min hest langt bedre med en helt anden type sadel.

Jeg skal naturligvis ikke pudse min glorie alt for meget – jeg har klare holdninger til, hvad der er rigtigt og forkert, og sådan er det nok for de fleste – men jeg synes det er vigtigt at bevare et åbent sind.. man kan altid blive klogere!

Kan du få øje på nogle “områder” hvor du indimellem bliver meget sort/hvid? Så har du hermed min opfordring til at udfordre det lidt.. 😉

//Lisette Norah

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *