At indklikke hesten..

Når jeg træner heste, bruger jeg som oftest negativ forstærkning, som kort fortalt går ud på at man giver hesten et signal, og fjerner dette i sekundet, hvor hesten responderer, som ønsket – således øges hestens motivation for at gentage samme adfærd, næste gang den mærker signalet.

dsc_0014

Når jeg gerne vil lære hesten noget nyt, og måske noget der er svært for den, bruger jeg positiv forstærkning sammen med negativ forstærkning – dvs. jeg gør noget, der er rart for hesten, som motiverer den til at udvise den adfærd, der udløser godbid, nus/at blive kløet på halsen (alt afhængig af, hvad hesten er vild med).
Min plag er meget knyttet til sine foldkammerater, og synes det er frygteligt at forlade dem – og da jeg gerne vil ud og gå ture med hende, så hun kan blive habitueret til biler, hunde, skilte, fugle – og hvad der ellers findes derude, er det nødvendigt for mig, at hun er motiveret for, at følge med mig. Hun er meget madmotiveret, og dermed er godbidder en helt fantastisk hjælp, når hun skal lære noget nyt – og kan fint også bruges til at skabe en positiv association til forskellige ting – som f.eks. at forlade flokken og gå på tur.
For at belønne min hest helt præcist, er klikkeren en god hjælp. Hvis jeg f.eks. står og løfter hestens bagben (som er én af de ting jeg altid øver med min plag) så er det svært at stikke hesten en godbid lige i det sekund hvor den står pænt stille, med benet oppe i min hånd. Og det er i sådan en situation det er smart, at have en klikker, som kan belønne hesten med klikket lige i det sekund, hesten gør det, vi gerne vil have mere af.
Det er naturligvis nødvendigt at lære hesten hvad denne kliklyd betyder – alene betyder lyden jo ingenting for hesten.
Helt praktisk gør jeg det, at jeg har et “target” med – i mit tilfælde en strigle (som vi aldrig bruger alligevel), som hesten nemt kan ramme og få øje på – og så starter jeg med at holde dette tæt hen til hendes mule. Da hesten puffer med mulen til låget, er jeg lynhurtig og siger min godbid-lyd (eller klikker) i samme sekund, og giver straks herefter hesten en godbid. På det tidspunkt har godbid-lyden sandsynligvis endnu ikke fået nogen betydning.
Men jeg gentager denne øvelse flere gange, og efterhånden flytter jeg låget (target) gradvist længere og længere væk fra hesten, og er hurtig til lyd – godbid lige, når hesten dutter på target. En hest der er meget madmotiveret, fanger oftest lynhurtigt hvad opgaven går ud på, og jagter ivrigt låget, for at dutte og få sin godbid. Hesten hører godbid-lyden, og forventer efterhånden at der lige efter lyden kommer en godbid.
Det er vigtigt at være hurtig til at sige lyden/klikke i det øjeblik hesten dutter på target, da adfærd og belønning skal falde indenfor samme “hukommelsestid”, og altså være indenfor hestens korttidshukommelse, for at hesten kan kæde det sammen. Af samme årsag er det vigtigt at lyd og godbid kommer hurtigt efter hinanden – så det er med at være ferm til at styre target, sige lyd/bruge klikker og give godbid. (Det kan evt. være smart med en hjælper).
Når først hesten associerer lyden/klikket med godbid, behøver godbidden ikke falde i samme sekund – hesten ved godt, at der er én på vej, og vil allerede finde belønning, når lyden/klikket høres. Og så er det at man kan bruge lyden/klikkeren til at være helt præcis, når man belønner hesten.
Når hesten er helt med på at lyden betyder godbid, er det bare med at anvende konceptet i den øvrige træning. Så er det nemlig muligt at belønne hesten meget præcist på f.eks. at følge med, når du beder den om at gå frem, eller f.eks. stoppe for pres i grimen på vej tilbage, hvor hesten måske ellers gerne vil løbe hjem.
Det er klart at man også kan habituere hesten til at være væk fra flokken, ganske enkelt ved gradvist at bevæge sig længere væk fra flokken, og stille og roligt give hesten positive associationer – men det er blot mindre stressfuldt og langt nemmere at skabe en positiv association til at forlade flokken og se på “farlige” ting, hvis der er lækkerier i sigte. Inden længe vil hesten ligefrem elske at komme med på tur, fordi den vil associere situationen med godbidder 🙂
Vær obs på at række hesten godbidden, væk fra dig og dine lommer, så du ikke ender med en hest der selv tager sine godbidder og begynder at blive voldsom. Af samme årsag kan det være hensigtsmæssigt kun at give hesten godbidder i forbindelse med træningen, når den har udvist ønsket adfærd, da “gratis-godbidder” kan føre til heste der tigger og måske endda napper/bider.

Du får her et lille klip, hvor jeg indklikker min unghest:

https://www.youtube.com/watch?v=_N_4st7g81E

Rigtig god træning til dig og din hest 🙂

Lisette Norah

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *