3 gode grunde til, først og fremmest, at få ro på hesten.

Indimellem kan hesten have travlt med at holde øje med omgivelserne – især hvis den er “med i byen”, hvor der er masser af nye indtryk. 

Det kan ofte betyde, at hesten pludselig ikke reagerer helt så godt på vores signaler. Det kan være svært at få samme gode resultat, som vi får, når vi træner hjemme – og det kan være ret frustrerende, hvis man er taget afsted for at få mest muligt ud af et kursus eller for at få en nogenlunde placering til et stævne. 

Og så er det vi som ryttere kan være tilbøjelige til at ville kontrollere hesten – vi skruer op for presset (måske endda en del, fordi hesten er svær at få ordentlig kontakt til). Vi kommer til at spænde op i kroppen og får en overfladisk og hektisk vejrtrækning – hvilket kun er med til at stresse hesten yderligere.

Hvis jeg har en elev med en hest der er højt i stressniveau bruger jeg altid den første del af lektionen på, at få hesten til at falde til ro. Måske ender vi faktisk med at bruge hele lektionen – det afhænger af hesten – og rytteren.

Det kan muligvis være frustrerende, hvis man gerne vil arbejde med bestemte ting, og så ender med at skridte rundt og rundt for at få styr på vejrtrækningen og få ro på hesten – men der er flere grunde til, at det er super vigtigt at tage sig tiden til det;

  • Negative oplevelser = negative associationer. 

Hvis vi er interesserede i, at tage vores hest med i byen fremadrettet, er det en god idé at give hesten masser af positive oplevelser med netop det. Hvis hesten får tid til at vænne sig til de nye omgivelser lidt efter lidt, og vi sørger for at være omkring hesten på en støttende og rolig måde, der hjælper den til at falde til ro – kan vi hjælpe den til at få en rar oplevelse – en oplevelse hesten tager med sig til næste gang. Med tid og træning bliver hesten rolig og nem at have med i byen – men det betyder, at vi skal skrue ned for kravene og se hvad hesten har brug for her og nu.

  • Stresset hest = usund bevægelse

Når hesten er højt i stressniveau, er kroppen klar til flugt.  Når vi gerne vil have en hest, der bevæger sig sundt, skal vi som udgangspunkt sikre at hesten er afspændt – og en stresset hest kan ikke være afspændt – derfor må vi først og fremmest arbejde med, at få hesten til at være tryg og rolig.

  • Adfærd avler adfærd

Hesten har ikke mulighed for at koncentrere sig, og det er svært for den at lytte til vores signaler, når den er højt i stressniveau. Og jo mere en hest udviser en adfærd (uanset om det er en ønsket eller uønsket adfærd) jo bedre vil den blive til at udvise netop denne adfærd. Så – hvis jeg gerne vil have en hest, der er rolig og nem at håndtere, også når vi er i byen, er det vigtigt at jeg laver et set-up, så min hest ikke ryger så højt op i stressniveau, at det bliver svært at håndtere den. Måske betyder det at jeg ikke kommer i sadlen – måske kommer vi kun ind i ridehallen x antal gange, blot for at se tingene an og spise et par kiks. Frustrerende, ja, men godt givet ud – for næste gang vil hesten allerede være mere tryg ved situationen, og udvise den rolige adfærd vi sidste gang har trænet.

Så – hvis du ønsker en hest der er nem og rolig, som bevæger sig sundt og synes det er rart at gå til træning – så giv dig tiden til at få ro på din hest.

De bedste hilsner

Lisette Norah

 

Psst.. vil du vide mere om, hvordan du kan få en hest der er rolig og tillidsfuld – og nem at håndtere? Så meld dig på mit nyhedsbrev lige her: 

[mc4wp_form id=”376″]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *